AH addonok - út a gazdagsághoz 1. rész

Most, hogy túl vagyunk a hatásvadász, látogató-csalogató címen, nézzük miről is lesz szó ebben a posztban. Többen jeleztétek, hogy szívesen olvasnátok összefoglaló írást olyan addonokról, melyek valamelyest automatizálják, megkönnyítik egy goblin napi teendőit. A sorozatban jelenleg trendi addonokról lesz szó tehát, de, hogy a tapasztaltabb kollégáknak is kedvezzünk egy-két ínyenc falattal: a játék más területeiről is lopunk majd, például kommunikáció, raid és statisztika. Mivel ahány ember, annyi kedvenc addon: bátran jelezzétek a kommentekben, ha szeretnétek bővíteni a listát.

FIGYELEM! Az alábbi írás száraz és altató hatású! Ne olvassa mély vízben úszva és repülőgép vezetése közben!


Az első rész mi másról is szólhatna, mint az AH kezelőfelületét bővítő és az alapvető folyamatok lebonyolítását egyszerűbbé tevő addonokról. A három legnépszerűbb addon ami ide sorolható: az Auctionator, az Auctioneer és a TradeSkillMaster. Mindhárom addonnak más az erőssége. Ha könnyen átlátható felületet szeretnénk jó választás az Auctionator, melyet nagyon könnyű megszokni és a beállításához sem kell négyféle, lehetőleg különböző földrészen megszerzett Vörös diploma. Ha a posztolást és az aukció megszüntetését szeretnénk a lehető leggyorsabban elvégezni, akkor a TradeSkillMaster (továbbiakban TSM) a megfelelő választás. De ha nem félünk egy kis kihívástól és különleges igényeink vannak, használhatjuk az Auctioneert is. Felesleges lenne ajánlani bármelyiküket, mindenki mást favorizál közülük, de miért ne használhatnánk mind a három addont egyszerre?!
Így nem kell lemondanunk egyikük előnyéről sem és a számunkra kevésbé szimpatikus megoldások helyett használhatjuk a másik addon azonos funkcióját. Gyorsan meg is magyarázom mire gondolok: én posztolásra/megszüntetésre főként TSM-et használok, vásárlásra Auctionatort, nyomozásra és a soha meg nem jelenő Mighty Moneypls projekt hősének kezdeti lépéseit is nagyban megkönnyítő speciális keresésekre pedig Auctioneert.

Kezdjük az Auctionatorral. Zirco mesterműve installálás után három ablakkal bővíti az alap AH megjelenését: kapunk egy Buy, egy Sell és egy More... nevezetű fület.

A Buy fülre kattintva egy módosított keresőfelületet kapunk.


 A 2. pontba írhatjuk be a keresett item nevét, ez a keresés után meg fog jelenni az 1. pont Recent Searches nevű listájában is, megkönnyítve ugyanazon item ismételt keresését a jövőben. Szintén erre a listára kerül minden keresés amit ezen az oldalon indítunk.

A 3. pont a jelenleg inaktív bővített keresés opciója.



Itt tudunk irányított kereséseket végezni, esetünkben az összes tailoring receptet szeretnénk kilistáztatni. Kategóriák és alkategóriák az alap AH-nál megszokott módon választhatók. Az 5. pontban az úgynevezett Shopping listeket menedzselhetjük. Létrehozhatunk újat, itemet adhatunk egy már meglévőhöz, vagy egy shopping listet kijelölve kereshetünk az összes listájában szereplő itemre. Új felhasználóként azonban a 4. pont (Options gomb) érdekel minket a leginkább. Az addon beállításait tudjuk itt elérni, de az Interface/Addons/Auctionator útvonalat követve szintén ide jutunk el. Rögtön menjünk is az Undercutting opcióhoz és állítsuk be a képen látható értékeket.


Ezzel megadtuk, hogy az általunk eladni kívánt item 1 copperrel szerepeljen az Ah-ban lévő legolcsóbb item jelenlegi ára alatt. Ezt a beállítást használva minden, amit eladni kívánunk 1 copperrel lesz olcsóbb a többi itemnél. Kezdő üzletemberek most menjenek vissza két mondatot és olvassák el újra őket.  
Nem 1 arannyal, nem 5%-al és nem is 20 arannyal teszünk a legolcsóbb alá, hanem 1 copperrel!
A felesleges deep undercuttal (van erre magyar szó? mély alávágás? brrr) a saját zsebünkből vesszük ki a pénzt, hiszen a nap folyamán úgyis alánk fognak tenni, és újraposztolásnál már nem 20 arannyal, hanem 40 arannyal rövidülünk meg. Aztán 60 aztán 80 és így tovább. Tehát 1 copper.
Írjuk fel a monitorra, véssük az asztal lapjába, ragasszuk a szemhéjunk belső felére, hogy álmunkban is rögzüljön a kép: 1 copper.

A legfontosabb beállítással meg is vagyunk. A további beállítási lehetőségek között olyan kényelmi funkciók szerepelnek, mint az Alt+kattintás kombinációt használó "gyorsposztoló", automatikus táskák megnyitása, rögzített posztolási idő vagy tooltip információk. Ki-ki a maga szájíze szerint beállíthatja az addont.
Alant látható egy példakeresés:


Ebben a példában az Inferno Ruby kifejezésre kerestem rá és az addon kidobta az összes olyan itemet, melynek nevében szerepel ez a kifejezés. A keresés eredményét szemügyre véve jól látszik a bent lévő vágott gemek jelenlegi árai mellett, hogy mennyi van bent egy-egy gemből. Kattintásra pedig az addon egy újabb listát készít a választott item összes bent lévő darabjáról. Látható továbbá, hogy kép készítésének pillanatában a vágatlan gem a legolcsóbb, vagyis lusta embereknek ideális a jelenlegi helyzet. Ha megvesszük a legolcsóbb Inferno Ruby-kat 145 aranyért és Delicate Inferno Ruby-t vágunk belőlük, akkor papíron 63 arany profitot termelünk. Papíron; most ne vegyük számításba Gyorsposztolópétert vagy Úgyisaládrakoktihamért.

Sell fül mesésen egyszerűen van megoldva.


A keresőnégyzetbe rakva (vagy ALT+kattintás ha beállítottuk) az itemet, az addon elvégzi a rá vonatkozó gyorskeresést és azonnal kilistázza a példában szereplő Orbokat. Véletlenül pont egy alkalmi vétel is szerepel a listában. A kép jól prezentálja, hogy alkalom adtán bizony kellemes meglepetésekre bukkanhatunk ezt az addont használva. Csak el akartunk adni valami felesleges cuccot, de visszaforgatva a lista első elemét kerestünk 80 aranyat. Nem kell az árakkal bajlódnunk, mert az addon automatikusan kitölti az aukcióra vonatkozó adatokat az Undercutting résznél megadott értékek szerint. A képből kiolvasható, hogy egy copperrel a legolcsóbb alá megyünk, 12 órás időtartamra és a posztolás 30 ezüstünkbe fog kerülni. Nincs más dolgunk mint rányomni a Create Auction gombra. A legördülő menüben változtathatunk 24 és 48 órás időszakra is és a posztolás ára ennek megfelelően frissülni fog.

A More... fül kiválasztásával szintén egy listát kapunk, itt az élő aukcióinkat láthatjuk, alattuk pedig a Check for Undercuts feliratú gombbal.


Rábökve egy automatizált ellenőrzés indul el. Az addon a még mindig legolcsóbb aukciónkat kipipálja, az újraposztolást igénylőt pedig X-szel jelöli valamint az ellenőrzés végeztével felugrik a megszüntető ablak valahogy így:


A régi szép időkben ilyenkor elég volt rábökni a Cancel All gombra és ment minden magától, de ez már nem lehetséges. Az aukciókat egyesével kell megszüntetnünk de szerencsére a Start Canceling gomb spammelhető, úgyhogy ne sajnáljuk egerünket és nyugodtan pakoljuk rá a féltéglát.

Auctionatort használva lehetőségünk nyílik bevásárló listák létrehozására is a Buy fülön található New Shopping List gombbal.
Hozzunk létre egy új listát:


Nincs más dolgunk mint beírni (vagy Shift+bal klikk) a kívánt item nevét, ezután pedig az aktívvá vált Add Item gombbal felvehetjük az itemet a listára. Ez a lista elmentődik, sőt bármely más karakterünknél megjelenik, amennyiben azon a karakteren is engedélyezve van az addon. Így bármikor rákereshetünk a listában szereplő összes itemre a Search for All Items feliratú gombbal. A keresés (a felvett itemek számától függően) picit több időt vesz igénybe, de annak végeztével, megjelenik a Recent Searches listájában is { próba } néven így legközelebb elég csak rákattintanunk és ismét elindíthatjuk a keresést.

Rohamosan fogy a hely, ezért térjünk rá egy bonyolultabb de annál zseniálisabb addonra, a TradeSkillMasterre. Az addon részletes leírásához egy nap is kevés, beállításához pedig egy hét a minimum. Kijelenthetjük, hogy az addon az AH-zás svájci bicskája. Használható posztolásra/megszüntetésre, bevásárlásra, craftolásra is többek közt. Ha sok aukciót bonyolítunk akkor ez az addon ajánlott a rendkívüli gyorsasága miatt. Megfelelő működéséhez rengeteg beállításon kell átrágnunk magunkat, de a ráfordított idő kifizetődik. Percek alatt elvégezhetjük a szokásos procedúrákat akár több száz aukción is.
Installálás után egy kis tekercs ikon jelenik meg a minimapon, rákattintva megjelenik az addon beállítási felülete.


  A letöltött kiegészítők szerint ez máshogy nézhet ki mindenkinél, én csak az Auctioning és a Crafting modult használom. Jobb oldalt a sárga érme ikonra kattintva eljutunk az addon Auctioning moduljához.


Bal oldalt a Categories/Groups opciót választva az aukciók alap beállításait módosíthatjuk.


Ezek a beállítások az összes aukcióra érvényesek lesznek. Felülről haladva lefelé az első mezőben három dolgot állíthatunk be: a posztolási időtartalmat (Post time), egy posztolás alkalmával posztolt maximális darabszámot (Post cap - hányszor rakjon be egy itemből pl: gemből 5 darabot), és a stack méretet (Per auction - hányat rakjon be belőle pl: a flaskákat ötösével pakolja be). Ezek alatt - General price and settings rész - állíthatjuk be, hogy mennyivel akarunk a legolcsóbb alá pakolni (Na ki tudja mennyivel kell?) mellette pedig beállíthatjuk, hogy az aukciónkhoz tartozó Bid összeg hány százaléka legyen a buyout összegének. Ezt tartsuk 100%-on vagy ahhoz közeli értéken, az alacsonyra vett Bid percent fejfájást okoz. Tovább haladva az úgynevezett Threshold értékhez jutunk el, azaz itt egy minimál árat tudunk beállítani, ami alatt nem fog posztolni az addon. Jelen esetben mindent ignorálunk amit el szeretnénk adni, de 25 arany alatt van AH-ban.

Értelemszerűen a következő mezőn a Fallback ár található. Ezen az értéken fogjuk megjelentetni az aukciót abban az esetben, ha mi vagyunk az egyetlenek, akik az itemmel kereskedni szeretnének - tehát az AH üres. Fallback értékhez bátran írjunk be magas árat, de azért maradjunk az ésszerűség határain belül. Azért halkan megjegyzem, hogy 1500 aranyas fallback price-al is adtam el átlag 80 aranyért elkelő terméket. Szerencse kérdése.

A TSM-nek egyesével kell minden itemet "megtanítani" ahhoz, hogy kereskedhessünk vele. Nézzük hogy is megy ez egy Sufuron Ingot példáján keresztül. A Create Category/Group fület választva egy új csoportot hozunk létre "Próba" néven.


Rátenyerelve az Okay gombra egy következő ablak tárul elénk.


A kép bal oldalán látjuk a csoportok között az imént kreált Próba csoportot, tőle jobbra a táskánk tartalmát látjuk. Kijelölve a Sulfuron Ingotot az Add gombra kattintva áthelyezem a jobb oldali táblába. Close. Mostantól ha Sulfuron Ingot van a táskámban és a legolcsóbb AH-ban lévő Ingot nem olcsóbb 25 aranynál, akkor a TSM fel fogja kínálni eladásra. Amennyiben változtatni szeretnénk a Threshold és a Fallback értékeken vagy a csoportban szereplő itemek posztolásának egyéb beállításain csak erre a csoportra vonatkozóan, megtehetjük a Group Overrides fülre kattintva.

Indítsunk el egy posztolási keresést (1. pont majd 2. pont).


A TSM sorban megvizsgálja a csoportokba vett, táskánkban lévő itemeket és ha a beállításoknak megfelelő árakat talál, felkínálja a posztolás lehetőségét egy hatalmas Post Auction gombbal. A TSM szintén automatikusan kitölti a megjelentetni kívánt aukció adatait. A Buyout price 1 copperrel van a legolcsóbb aukció alatt, a Bid price pedig a fentebb említett alap beállításoknál megadott érték, vagyis a buyout price 100%-a.
A 3. pont Show Auctions gombjára kattintva bővíthetünk az ablakon:


A megjelenő kis ablakban láthatjuk, hogy kik akarják még eladni a Sulfuron Ingotot (kitakart rész), eladónként hány darabot és milyen áron. Ezt az opciót használva más itemeknél tanulmányozhatjuk az adott itemekre specializálódott kereskedőket. A Change Post Price, Skip Item és Stop Posting nevet viselő gombok nem igényelnek komolyabb magyarázatot.

A 2. pont alatti ikonra kattintva egy újabb keresést indíthatunk el, mely átvizsgálja a bent lévő aukcióinkat és felkínálja a megszüntetés lehetőségét, amennyiben nem mi vagyunk a legolcsóbbak (a Post Auction gombhoz hasonó Cancel gomb jelenik meg).
Ez alatt találjuk a Cancel All opciót egy óra ikon formájában. Itt lehetőségünk van egy adott item vagy egy általunk megadott szűrőnek megfelelő aukciók megszüntetésére. Ennek a lehetőségnek legjobban a glyph-kereskedők örülhetnek, hiszen "glyph of" kifejezést szűrőként használva könnyűszerrel megszüntethető az összes glyph-aukció.

Nos ennyi lett volna az aukciókkal való bűvészkedést érintő rész, sajnos az Auctioneer ide vágó részével kapcsolatban semmi tapasztalatom. A következő részben a craftolás kerül terítékre.

A következő rész a tradeskill addonokkal foglalkozik.

Még jelentkezem...

Címkék: , , ,