Amit a Diablo 3 aukciós házairól tudni kell

Közeleg a Diablo 3 megjelenése, már a szánkban érezzük a fröcsögő vér ízét – ideje hát megépíteni a blog valaha készült legorbitálisabb bejegyzését.

Következzen hát:

Minden, amit tudni akartál a Diablo 3 AH-król, de sosem merted megkérdezni.


Támadás előtt tl;dr verzió a véletlenül idetévedt kispajtásoknak: Két leírást olvashatsz az aukciós házakról. A hivatalos guide fordítását (néhány helyen belenyúlva), valamint egy részletesebb, magyarázóbb tutorial vár rád a cikk második felében. A téma hatalmas, és szerteágazó, ezért elkerülhetetlen, hogy egy-egy információt megismételjek a könnyebb érthetőség jegyében.

És csak most döbbentem rá, hogy olyan hosszú, hogy senki sem fogja elolvasni! Lehet valami díjat kéne osztani a kitartó olvasóknak... fel is írom a todo listre.

Ja és még valami... Kitartó olvasókat MEGLEPETÉS várja a cikk végén!!!


Kezdjük az alapokkal:

A játékban 2+1 aukciós ház lesz elérhető. Két AH a rendes játékmódban, és egy (csak gold alapú) AH a tökös legények játékmódjában, a Hardcore módban. A HC karakterek külön, csak számukra elérhető gold alapú AH-t fognak kapni. Így fair, így tiszta.

Az aukciós házak leírása: 

Gold Auction House (GAH) – Az aukciós házak egyike, melyben az itemekért a játék fizetőeszközével, az arannyal fizetsz.

Real-Money Auction House (RMAH) - Az aukciós házak egyike, melyben az itemekért valódi pénzzel fizetsz.

Gyorsan válaszolok is az első kérdésre: Magyarországon mindkét aukciós házat használhatják a játékosok.


Általános Tudnivalók






















Az aukciós házak régiók szerint szeparálódnak (amerikai, európai és ázsiai). Belépéskor a játék automatikusan a Battle.neten beállított országhoz tartozó régió aukciós házait fogja megjeleníteni. RMAH használata régiókra van korlátozva, vagyis csak a saját régiódhoz tartozó RMAH-t használhatod. A gold alapú AH-k közül viszont bármelyiket használhatod.


Aukciós Ház választás lépésről lépésre

1.    Indítsd el a játékot.


2.    A karakterválasztó képernyőn kattints az Action House gombra.
 

3.    Bármikor válthatsz a két AH típus között, az AH interface jobb felső sarkában található gomb segítségével.

Megjegyzés: A régiódtól eltérő, gold alapú AH használatához a Diablo III Options menüjét kell használni.




VÁSÁRLÁS

Az aukciós házakban a játék minden tárgyát aukcióra bocsájthatod. Az itemek mindegyike besorolható az Equipment (felszerelés) vagy Commodity (Egyéb cikk) kategóriák valamelyikébe.


Vásárlás lépésről lépésre

1.    Kattints a kezelőfelület bal felső sarkában található Search gombra. Alapból a karakterednek ajánlott itemek listáját fogod látni.

2.    Válaszd ki a keresett item típusát (equipment, gem stb) a bal oldalon található menüben.


3.    További szűrési feltételeket adhatsz meg (pl: kaszt, item típus, gyakoriság, kívánt statok és sok más). A nem equipment kategóriájába tartozó itemek (arany, gemek, nyersanyagok stb) automatikusan a legolcsóbb egységár szerint lesznek rendezve (a keresett mennyiség függvényében).


4.    A keresési feltételnek megfelelő itemekről listát készít a rendszer. A lista elemei további szempontok alapján rendezhetők.

5.    A megszerezni kívánt itemre licitálhatsz ha a jobb alsó sarokban található place a bid gombra kattintasz, vagy meg is vásárolhatod azonnal a buy it out gomb használatával. Nem minden aukció fog rendelkezni buyout értékkel, egyes aukciókat úgy hozhatnak létre más játékosok, hogy csak licitálni lehessen rájuk.

6.    RMAH-s vásárlás esetén fizetési módot kell választanod (Payment Method), mielőtt véglegesítenéd a te licited az itemre.


7.    Ha csak licitáltál (nem buyoutoltad az itemet) és tiéd a legmagasabb licit az aukció lejárta pillanatában, az itemet te nyerted. A licit összege levonódik az aranyadból, vagy (RMAH esetén) a beállított fizetési mód szerint.

8.    Ezután el kell küldened a megszerzett itemet a shared stashbe. Nyisd meg a Completed fület a kezelőfelületen, és az item kijelölése után kattints a Send to Stash gombra.



ELADÁS

Betenni valamit az AH-kba nem kerül semmilyen költségbe. Azonban a sikeres aukciókból szerzett összegeket különböző levonások (adók) sújtják.


Eladás lépésről lépésre

1.    Kattints a kezelőfelület felső részének közepén található Sell gombra.

2.    Az inventory-ban vagy shared stashben kattints az eladni kívánt itemre. Karaktereid táskái között váltogathatsz is a jobb oldalon található menüben. Az Egyéb Cikkek kategóriába tartozó itemeket (gemek, tinták stb) stackelve (csoportosítva) is eladhatod.


3.    Ha beraktad az eladni kívánt itemet, egy ablak fog megjelenni, ahol beállíthatod a minimum licit összegét és azt az árat, amennyiért el szeretnéd adni az itemet (buyout ár). Az Egyéb Cikkek kategóriába tartozó itemek eladása esetén csak Buyout ár lesz megadható, mivel a stackelhető itemek csoportosan fognak felkerülni aukcióra. Ez azt is jelenti, hogy csak 1 helyet fognak lefoglalni a megengedett 10 aukcióból.


4.    Ha az RMAH-ban szeretnéd eladni az itemet, egy legördülő menüben ki kell választanod, hogy - sikeres aukció esetén - hova érkezzen a pénz. Battle.net Balance opciót választva, a pénz a Battle.netes virtuális számládra fog érkezni, az ott lévő összeget RMAH-ban való vásárlásra vagy a Blizzard digitális termékeinek megvásárlására használhatod. Amennyiben PayPal számlát is kötöttél az accountodhoz ÉS aktiváltad a Mobile Alerts szolgáltatást, választhatod, hogy erre a számlára érkezzen meg a pénz. Ebben az esetben további 15%-nyi levonás sújtja az átutalni kívánt összeget. Fontos: Az aukció létrehozás után nem változtathatod meg, hogy hova érkezzen a pénz.



5.    A Create Auction gombra kattintva az adott item azonnal eltűnik az inventory-ból. A felszerelés kategóriába tartozó itemek esetén 5 percig visszavonható az aukció (pl: hibásan megadott buyout ár). Az Egyéb Cikkek kategóriába tartozó itemek aukciói bármikor megszüntethetők. A létrehozott aukciók 48 óráig lesznek elérhetők az aukciós házban, valamint aukciós házanként 10-10 aukcióval rendelkezhetsz.


Aukciós Ház költségei

Posztolás előtt minden várható költséget látni fogsz a Sell fül közepe környékén. Ezek a levonások azonnal megtörténnek sikeres eladás esetén, a számlá(k)ra érkező összeg, már a végösszeg lesz.

A különböző kategóriákra vonatkozó költségek a következők:

Felszerelések (Equipment) - (fegyver, armor, gyűrű/nyaklánc, és más unique itemek) esetén:
•    Tranzakció díja: (Gold Auction House): 15%-a végső árnak
•    Tranzakció díja: (Real-Money Auction House): 1.00 USD tárgyanként / 1.00 €
•    Átutalási költség: (küldéskor a PayPal, vagy más engedélyezett szolgáltatónál): 15%-a az átutalt összegnek

Commodities (Egyéb cikkek) - (gem, nyersanyagok, dye, page-k, receptek, és más non-unique itemek) esetén
•    Tranzakció díja: (Gold Auction House): 15%- a végső árnak
•    Tranzakció díja: (Real-Money Auction House): 15% a végső árnak
•    Átutalási költség: (küldéskor a PayPal, vagy más engedélyezett szolgáltatónál): 15%-a az átutalt összegnek

Részletesebb leírást és példaszámításokat találtok a Diablo 3 AH költségek című bejegyzésben.


Aukciók állapota

Az Auctions fülön követheted nyomon az aktuális aukcióid státuszát, a licitálásaid, az aukcióidra esetlegesen érkezett legmagasabb liciteket és az aukciókból hátralévő időt. Szintén itt tudod megszüntetni a saját aukcióidat is. A képek klikkre nőnek.




Fizetési módok

RMAH-ban a következő lehetőségek állnak rendelkezésedre a vásárlások és eladások lebonyolítására:


Battle.net Balance: A Battle.net Balance-on lévő pénz az az összeg, ami a Battle.net accountodon tárolódik. A Diablo III aukcióira való licitáláson kívül a számlán lévő összeget felhasználhatod többek közt a Blizzard digitális termékeinek megvásárlására is. További infókat tudhatsz meg a Battle.net Balance FAQ elolvasásával.

A számlán lévő összegből a következő régiók aukciós házaiban fizethetsz:

The Americas: USD, MXN, AUD, BRL, CLP, ARS
Europe: EUR, GBP, RUB

PayPal: Bizonyos régiókban lehetőséged van PayPal számládat hozzárendelni a Battle.net accountodhoz, hogy vásárolhass vagy a megkeresett pénzt oda utaltasd (utóbbi esetben további 15%-nyi levonás terhelődik, mely az átutalandó összeg szerint számolódik).

A PayPal lehetőségét az alábbi régiókban használhatod:

The Americas: USD, MXN, AUD
Europe: EUR, GBP

Bankkártya (csak vásárlásra): A Battle.neten eddig is használt kártyatípusokat használhatod a Diablo III RMAH-ban történő vásárlásokra is.

A régiódra vonatkozó fizetési módokról itt tudhatsz meg többet.


Biztonság 

Mivel a Diablo III aukciós rendszere olyan hatással lehet gonosz lelkületű emberekre, mint rám az őrizetlenül hagyott csokoládé, ezért nagyon fontos a komoly biztonsági intézkedések megtétele. A Blizzard szerencsére ebben nagyon jó, ha még nem tetted meg (és szeretnél RMAH-ban garázdálkodni), kapcsold össze a Battle.net accountod egy authenticatorral!

Fontos megjegyezni még, hogy ha a Battle.net számládon tárolt összeg elér egy bizonyos mennyiséget, kötelező lesz authenticatort kapcsolnod az accountodhoz, ha szeretnéd tovább gyarapítani a számládat. Az authenticator nélküli accountok maximum 100 EUR-t tárolhatnak a számlán, authenticator használatával ez a limit a maximális, 250 EUR-ra nő.


Az újonnan bevezetett Mobile Alerts opció nem csak ajánlott, hanem egyenesen kötelező goblinok számára. Ennek aktiválása nélkül, nem kereskedhetsz a valós pénz alapú aukciós házban.

A Mobile Alerts áldásos hatásairól, és az aktiválás menetéről ebből a videóból tájékozódhatsz:





Mostanra már tuti kidőltek a gyengébbek.
Én is újratöltöm a kávésflakont. 


Pihenjünk kicsit a második rész előtt...




Na szóval...



Az AH interface elég bonyolultnak tűnhet elsőre a megannyi szűrési és beállítási lehetőségével. Tény, hogy szokni kell és bele kell tanulni, de a rövid tutorial elolvasása után remélhetőleg könnyebben fogsz tájékozódni az aukciós házak világában.

Equipment (Felszerelés)

A felszerelések kategóriájába tartoznak a játék fegyverei, vértjei, gyűrűi és nyakláncai,valamint a unique itemek; vagyis mindenami equipelhető. Mindkét aukciós ház csíp le a végösszegből egy részt magának sikeres eladás esetén. Nevezzük mondjuk adónak. Ez WoW játékosoknak nem újdonság, már mindenki találkozott vele, aki berakott valamit az AH-ba. WoW-ban ez a levonás százalékos formában történik (az eladási ár 5%-át vonta le a rendszer), a D3-ban azonban kicsit változik a dolog.

A gold alapú AH (GAH) felszerelések esetén az eladási ár 15%-át tartja meg magának. Magyarul egy 100 aranyért elkelt item valójában 85 arannyal gazdagítja az eladóját, 15 arany pedig megy a Központi Adó és Bérgazdálkodási Behajtó Egyesület (KABBE) kincstárába.

Valós pénz alapú AH-ban (RMAH) viszont – a valós pénz, mint fizetőeszköz elv miatt – az adó 1 EUR lesz. Ez a levonás egyben jelzi azt is, hogy nem készíthetsz aukciót 1.25$ (€) alatt az RMAH-ban. Ha ennyiért teszed be, mondhatjuk semmit sem csináltál, vagyonod nem nőtt a számládon. Szükségszerű lesz tehát ennél nagyobb összeget elkérni egy-egy felszerelésért. Ez jó dolog, hiszen a legrosszabb esetben is pár száz forintot kereshetsz egy eladott itemmel (az Euro – Forint árfolyama miatt).

Szép, mint a mesében. De sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen az itemek nem lesznek annyira népszerű cikkek, mint a lehetőség azt ígéri. De erre majd visszatérünk máskor.

Ne feledd, hogy Equipment itemeknél él az 5 perces korlátozás! Ez azt jelenti, hogy miután létrehoztad az aukciót, egy 5 perces számláló kezd el ketyegni; ennyi időd van visszavonni az aukciót, ha valamit elrontottál. Ez idő alatt mások nem láthatják - így meg sem vásárolhatják - az adott aukciódat. Öt perc lejárta után viszont már elbukod ezt a lehetőséget, és 48 óráig nem szüntetheted meg az aukciót. Csak a remény marad, hogy nem veszi meg valaki.


Kanyarodjunk vissza az AH interface-hez.


Az első, amit tudni akarsz egy AH-ban látott/eladni kívánt itemmel kapcsolatban természetesen az aktuális ára. Keresésnél lehetőséged van karakter specifikus és kaszt specifikus keresésre. Választhatod, hogy olyan itemeket listázzon, amit a saját barbár karid hordhat (Barbarian (Karakternév)) vagy kereshetsz az egész kasztra vonatkozóan (Barbarian).
Tegyük fel, hogy a lvl 10-es szintű barbárodnak akarsz venni egy új fegyvert. Ha ennél alacsonyabb szintű fegyvert keresel (mondjuk lvl 9-re valót), akkor a karakter szerinti keresés az ajánlott, hisz a találatok közül mind használhatod. Viszont ha szeretnél pár szinttel előre vásárolni (lvl 10 fölött), akkor már a kaszt szerinti keresést kell választanod.



A következő kép már a szűrési beállításokat mutatja, ahol szűkítheted a keresési eredményeket:



Az Item Type jelentését nem kell magyarázni. Kétkezes baltát aggyál, azzal lehet jól ölni wazze! Banyek, banyek, Banyekovics!

A Level Range sem bonyolult dolog. Ha mindkét rubrikát kitöltöd, akkor a két karakterszint közötti itemeket fogja kidobni. Ha az elsőt üresen hagyod, a másikba pedig beírsz mondjuk 20-t, akkor a keresési eredmények lvl1 és lvl 20 közötti karakterekre fognak vonatkozni. Ez a kisebb szintű karakterek esetén hatásos mód, ha csakis max szinte keresel itemet az első rubrikába (vagy akár mindkettőbe) 60-t írj.

Rarity állítgatásával tovább szűkítheted a találatokat az itemek gyakorisága szerint.(Magic, Legendary stb)

Preferred stats rész a legérdekesebb. Itt állíthatsz be speciális feltételeket. Ez a rész ugyan kihagyható, de különböző statok és értékek megadásával igazi upgrade-t jelentő itemekre is kereshetsz. Három lehetőséged van a találatok így történő szűkítésére. Megadhatod, hogy az adott fegyveren/vérten legyen mondjuk „Magic Find’ tulajdonságból „10%-nál magasabb” érték. Az AH ezután ki fogja listázni az összes olyan fegyvert/vértet ami 11% vagy annál magasabb MF értékkel rendelkezik a többi tulajdonságuk mellett. Két keresési feltétel megadása értelemszerűen tovább szűkíti a találatokat.



Találatok ablaka

Item oszlopban az item nevét látod az előfordulási gyakoriságának színével (Magic, Legendary, Set stb). Ha ráviszed az egeret, az item részletesebb leírását találod, és egy összehasonlítást a jelenleg birtokolt, azonos sloton hordott itemmel.

DPS - A listázott fegyverek DPS értéke. Vértek esetén ez az oszlop a vértek Armor értékét mutatja.

Bid - Az itemre rakott jelenlegi „licit”. Ha bidelni (licitálni) akarsz, emelned kell ezt az összeget.

Buyout - Az item ára, ha most azonnal meg szeretnéd venni és nem akarsz a licitálással bajlódni/idegeskedni.

Time Left - Az aukcióból hátralévő idő.


Eladás

Nem csak a nálad (és a többi karakterednél) lévő tárgyakat, de a shared stashben tartott tárgyakat is felteheted itt aukcióra. Azt, hogy melyik karaktered inventory tartalmából szeretnél itemet választani egy listából választhatod ki.
Ha el szeretnél adni egy itemet, az a képernyő közepén megjelenik, és beállíthatod a Starting és a Buyout árakat. A Starting Price értékénél kezdődik a licit, ha egy másik játékos inkább spórolna, és nem veszi meg azonnal. A kép alján látható Transaction Fee rész jelzi, hogy mekkora levonásra számíthatunk az eladott item árából.



A fenti képen látható, hogy az aukció létrehozása a nyolcadik helyet foglalja majd le az engedélyezett 10 aukcióból.




Az Auctions fülre kattintva láthatod az aktuálisan aukcióidat és azokat az itemeket, amelyekre licitáltál. Egy időben csak 10 aukciód élhet, viszont mások aukcióira licitálni megkötések nélkül tudsz.



LICITÁLÁSRÓL PÁR SZÓBAN

A licitálás abban különbözik a Buyout-tól, hogy nem azonnal kapod meg az itemet, hanem ki kell várnod az aukció idejének lejártát. Ha licitálsz egy itemre, azzal nem nyered meg, hanem úgymond esélyt adsz magadnak arra, hogy megnyerd. Viszont ha jön valaki, aki hajlandó magasabb összeget kiadni az itemért, akkor a te licited törlődik, és a másik licitáló kap esélyt az item megszerzésére. Ebben az esetben visszakapod a licited összegét.

Online játékok világában bevett szokás lecsapni az alacsony bid árral berakott itemekre. A profi játékosok vezetik egy-egy licitálásuk pontos idejét, az aukció lejártát és az utolsó percekben (sőt másodpercekben) meg fognak jelenni és megpróbálják megnyerni az aukciót úgynevezett folyamatos outbideléssel.
A folyamatos outbidelés már inkább pszichológiai hadviselés, mint az item megszerzéséről szóló csata (persze az item megszerzése is fontos). Egy olcsó áron berakott és lejárat előtt álló aukcióra az utolsó fél órában sokkal több licit érkezik, mint az aukció két napja alatt. Az alkalmi vételekre szakosodott goblinok ilyenkor jelennek meg és teszik meg első (vagy maximum második) kezdő-licitjüket. Azonban ha vetélytársra akadnak (azaz valaki más is licitálgat az utolsó fél órában), akkor beindul a licitháború. Sokszor 1-1 golddal licitálják túl egymást az ellenfelek és a végén az nyer, aki hamarabb feladja… Vagy akié az utolsó licit volt, az aukciós idő lejárásának pillanatában


Amikor licitálsz egy itemre, a következő ablak fogad:



Mielőtt licitálsz, két értéket állíthatsz be:

A Current Bid rubrikájában állíthatod be, hogy mekkora összeget szeretnél licitálni. (Ilyenkor az előző licitáló licitje törlődik és te kerülsz az esélyes nyertes helyére)

A Your Max Bid ribrukában adod meg azt a legmagasabb összeget, amit még hajlandó vagy az aukció megnyerésére áldozni.

Max bid értéket megadva automatikusan rálicitálsz a téged túllicitálóra és ezt egészen a beállított értékig megteszed (megteszi neked a játék).

A fenti kép példájával élve: Az íjra 3000 arannyal licitálok, viszont ha valaki többet ajánl érte, akkor én automatikusan rálicitálok egészen a Max Bidnél beállított 4000 aranynál alacsonyabb árig.


Befejezett aukciók


A Befejezett Aukciók ablakában láthatsz egy rövid áttekintést az elmúlt időszakból. Itt láthatod az összes betett itemet, eladásuk idejét, az értük kifizetett összeget és azt, hogy sikerült e eladni vagy sem. Ebben az ablakban tudod a shared stashbe átpakolni az eladatlan/megnyert itemeket és a megkeresett pénzt.


Commodities (Egyéb cikkek)

Ebbe a kategóriába tartoznak azok az itemek, melyeket stackelve is eladhatsz. Tehát azok az itemek, melyekből egyszerre többet is berakhatsz AH-ba, de egyet fog lefoglalni az engedélyezett 10 aukcióból. Például 12 darab Subtle Essence vagy 42.000 gold.
Ezekre az itemekre mindkét AH esetében 15% vonódik le az eladás árából.




A képen éppen Subtle Essence eladásával próbálkozom.

Mivel crafting alapanyagról van szó, ezért a Type részhez a Crafting opciót állítom be.

A Difficulty lehetőségei a szerint változnak, hogy mely nehézségi fokozatokat jártad már meg. Mivel Subtle Essence-t szeretnénk eladni, ezért a Difficulty most Normal lesz.

A Material résznél három lehetőség közül lehet választani minden nehézségi fokozaton. Common, Rare és Super Rare matériák. Mi most a Subtle Essence-t, mint Rare matériát állítunk be.

Ez alatt látható a Quantity (Mennyiség) rubrikája. Ez egy kritikus része a folyamatnak, mert lehetőség van egy kis trükközésre. Beírhatsz mondjuk 100 darabot, ha annyit szeretnél eladni, de még várj az aukció létrehozásával. Írj be mondjuk 50-t és nézd meg mennyibe kerül. Legyen mondjuk 100 arany darabja. Kezd el növelni a számot (60, 80 stb). Egy ponton változni fog az eddigi 100 aranyas egységár. Képzeld el, hogy 99-ig 100 arany/db a Subtle Essence ára, viszont, amikor már 100-re növeled a Subtle Essence mennyiségét, az egységár is változik. Ebből tudhatod meg, hogy csak 99 Subtle Essence van bent 100 arany/db áron. A következő stack drágább lesz.

Mi ennek a felesleges időhúzásnak az értelme?

Most képzeld el, hogy csak 5 darab van bent 100 aranyért, a 6. darab már 5000 aranyért van bent… Rengeteg haszontól estél volna el, ha 99 aranyért rakod be, és nem nézted volna meg a következő stack árát. Érdemes tehát elsziesztázni ezen picit.


Keresési eredmények:


Quantity – Mennyit vásárolsz
Price per Unit - darabár
Total Amount – Ennyi lesz a végösszeg

Ezen kívül egy kis segítséget is kapsz az ár belövéséhez. A játék kiírja neked az utolsó 10 sikeres aukció átlagolt egységárát csakúgy, mint az elmúlt napon eladott Subtle Essence-k átlagolt egységárát.

A tutorial rész a Diablo 3 Gold Guide Blog Best Auction House Tutorial Ever bejegyzése alapján készült.


Konklúzió:

Sokan úgy állnak hozzá, hogy meg fognak gazdagodni D3 AH-zásból, még többen úgy, hogy buszjegyre sem lesz elég, amit ott fognak keresni. Mindkét oldal véleményében van igazság. Ilyen esetekben szokták azt írni, hogy az "arany középút" a megfelelő.
Valóban, hiszen azok, akik jobban rá fognak feküdni az AH-zásra, kis idővel komoly kis összeggel büszkélkedhetnek majd. Azok, akik csak elvétve (ún. vendornak) használják majd az AH-t pedig annyit fognak keresni csak, amennyit épp szeretnének elérni (mondjuk egy WoW előfizut, vagy azt a szép csillogó baltát). Ne feledd, hogy - csakúgy, mint a WoW-ban - a Diablo 3-ban is vásárlási őrület fogja jellemezni a patch napokat. Diablo-ban ez valószínüleg a megszokott néhány napnál tovább fog tartani, de a spekulánsok rá fognak ugrani a patch napokra.

És gazdagodni fognak.... ez biztos!



A végére hagytam a blog ajándékát.


Örömmel nyújtom át a Gold Hungary RMAH kalkulátorát!

EUR (€) € árfolyam
Típus  Vételár  Tranzakciós költség után Százalékos arány Végösszeg Százalékos arány Végösszeg forintban
Equipment
Commodity


Használjátok egészséggel, nemsokára kikerül a blog felső menüsorára is!



Ne feledjétek, hogy Facebookon és Twitteren is követhetitek a blog híreit.

Ha kérdésed, ötleted, észrevételed van a Kapcsolat oldalon található címen felteheted.


Gratulálok a kitartó olvasóknak, több mint 21 ezer karakteren rágtátok át magatokat!



Még jelentkezem...

Címkék: , ,