Phunny Phriday: Goblin Skill-o-Meter

A World of Warcraftban rengeteg olyan tulajdonság van, ami alapján jellemezhető egy –egy játékos. Milyen a gearje, tud e járni, mennyire halad a progressben, mennyire ügyes arénában, achievementek, title-k stb. Ezek a „mérőszámok” segítenek megállapítani egy játékosról, hogy mennyire „pro” vagy „noob”.

Vajon mennyire különbözik egyik goblin a másiktól?

Az, hogy egy kereskedő mennyire „skillesnek” gondolja magát egy dolog. Egy játékos összeszedhet pár ezer goldot és ettől gondolhatja azt, hogy mestere a pénzcsinálásnak. Egy másik kereshet naponta 10 ezret, de érezheti úgy, hogy lehetne jobb is és fejlődnie kell még.

Akkor jó valaki, ha bepakol mindent olcsón, hogy még aznap mindent eladjon?
Vagy attól, hogy vár az eladással, mert az árak emelkedésére számít?

A kereskedők (direkt nem írtam goblinokat) tapasztalatuk, szokásuk, gondolkodásuk – vagy annak hiánya – alapján több csoportba sorolhatók.

Te melyik csoportba tartozol goldszerzés szempontjából?

 A Casual


Az alkalmi kereskedő csak elvétve használja az AH-t eladásra, számára ez az egész dolog frusztráló, túlbonyolított kényszermegoldás. Amikor éppen AH-ban akar kereskedni az itemek magas ára miatt
(mielőtt megveszi őket)  vagy a vetélytársak miatt (mielőtt berakja az itemet AH-ba) panaszkodik.
Utálja az AH-t, mert tőle sosem vesz senki semmit. Az alkalmi kereskedő inkább a trade csatit használja.
Az AH árnál olcsóbban, gyakran sokkal olcsóbban, árulja amit épp el akar adni, mert pénzt akar keresni,
de nem akar az AH-val bajlódni.

Goldszerzéshez használt eszközök: Panaszkodik egy oldalnyit és a mondandója végén kölcsön kér.

Jellemző mondat: „Piac? Az mi? Zöldséget árulnak ott?”


A Gyakorlott


Ezek a játékosok már ismerik az AH előnyeit. Tudatosan építenek ki szokásokat és a napirendjükbe is belefér néhány perc AH-zás, de nem kívánnak komolyabban foglalkozni a goldszerzéssel.
Céluk a költségeiket fedezni tudó összeg megszerzése, a daily-k megcsinálása és az alkalmanként AH-ba berakott talált itemek eladása után. Gyakran árulnak profession CD-kkel előállítható itemet.
Nem ismerik a helyes beárazás, a piaci ciklusok fogalmát és stratégiát sem használnak pénzszerzéshez.
 Elmondható ezekről a játékosokról, hogy már hosszabb ideje játszanak és sikeresek a játék valamely részében, például raidelésben.

Goldszerzéshez használt eszközök: WoW.com, MMO-Champion, és az ismertebb WoW blogok. 
Ha nagyobb összegre van szükségük, goldot vesznek.

Jellemző mondat: „OMG, get a life! Bőven elég annyi gold, hogy megvegyem a flaskát, riding skillt, mountot meg gemeket! Mi a francnak annyi gold?”



Az Ellátó


Sok komoly goblin kezdte a pályafutását Ellátó szerepben. Ezek a játékosok fáradhatatlanul farmolják a nyersanyagokat, hogy később továbbadják egy megrendelőnek, vagy eladják AH-ban.
Kitartóak és jó a monotonitástűrésük. Számukra a farmolás inkább nyugtató ide-oda repülgetés a világban, mintsem rabszolgamunka. Néhány száz aranyat keresnek naponta és ez kielégítő számukra.
Aztán egy ponton az Ellátó elgondolkozik és felteszi magának a kérdést: Mire kellhet ez a sok nyersanyag amit kifarmoltam? Miért éri meg X-nek, hogy megveszi tőlem, ráadásul bármennyit? Elkezdi hát megkérdezni az ismerőseit, elkezd gold blogokat olvasni. Lényegében ez a kíváncsiság és tudatosság vezet ahhoz, hogy elinduljon az úton, és  magasabb szintre lépjen a goldszerzésben. Tudja, hogy több goldja is lehetne és tetszik is neki az ötlet. Új célt tűz ki maga elé.

Goldszerzéshez használt eszközök: Gathermate vagy hasonló farmolást segítő addon, jellemző rá az útvonaltervezés és naponta olvas WoW-os oldalakat, néha átfutnak egy-egy gold blogot.

Jellemző mondat: ”Hogy csinálja, hogy ilyen sok goldja van?”


A Fél-profi


A kereskedés mesterévé válás első állomása a Fél-profiké. Ezeknek a játékosoknak már bejáratott módszerük van a gold szerzésre, ám nem foglalkoznak csak egy vagy néhány fajta áruval.
Mindössze néhány, a számukra ismerős piacon ténykednek, idejük egy részét alternatív goldszerzési módszerekkel töltik (pl instance farm). Élvezik, hogy pénzt csinálnak és gyakran keresik a lehetőséget amivel egy kis extra bevételhez jutnak. Rendszeresen olvasnak legalább egy gold blogot és felkészülnek a játékba érkező változások hatásaira is. Ezeknek a játékosoknak már maxos szakmája van és néhány ritkább receptet is beszereztek már. Okosan vásárolnak és megfontoltan adnak el, gyakran látni őket trade csatin, ahogy a szakmáikat hirdetik.

Goldszerzéshez használt eszközök: Az ismertebb AH addonok valamelyikét használja, átgondolt napirendje van, ami a legtöbb hasznot hozó daily questekből és egyéb tevékenységekből áll.

Jellemző mondat: ”Vajon el tudnám érni a gold cappet? Mennyi ideig tarthat?”


A Mester


A Mester sokban hasonlít a Fél-profihoz, azonban sokkal komolyabban veszi a goldszerzést. Szigorú szabályok szerint vásárol és kezeli a befektetéseit. A szükséges nyersanyagokat másoktól szerzi be az AH ár alatt, egyszerre több Ellátó is dolgozik neki. Nem ritka, hogy dominál egy piacon, a vetélytársakat jól kezeli. Folyamatosan kutatja a pénzszerzési lehetőségeket, a piac szűk keresztmetszeteit.
Megérti a gazdaság bonyolultabb területeit, kimutatásokat, elemzéseket, táblázatokat használ, hogy így csökkentse a költségeit a nagyobb profit érdekében. Ismeri és figyeli az ellenfeleit, az is előfordul, hogy jó kapcsolatot ápol velük. Igazi profi, de a Mogullá váláshoz nem tud elég időt tölteni a játékban.


Goldszerzéshez használt eszközök: Auctioneer, Auctionator, TSM, alap Friendlist, saját bank, kapcsolat Ellátókkal és lecsap a rosszul beárazott tradecsatis hirdetésekre. Naponta használja a statisztikai oldalakat (TUJ, WOWuction, stb). 

Jellemző mondat: „Szép pénzt szerzek, de hogyan lehetnék jobb?”


A Mogul


Az ász. A rettegett. „Már megint ez a szemét?!” Így lehetne leírni a Mogult. A Mogul nagyon szigorúan veszi a kereskedést a játékban. Nem aggódik a vetélytársak miatt, puszta erővel győzi le őket. Amint a Mogul belép a játékba, a vetélytársak egyszerre vesznek egy mély lélegzetet és felkészülnek az AH-ból eladatlanul visszajövő készletükre. A Mogul a szerteágazó árukészlet, a kereslet-kínálat tökéletes értése és szigorú befektetési és beárazási szabályok jól kigondolt egyvelegével manipulálja az Aukciós Ház életét. Állandóan új módszert keres arra, hogyan csökkentse költségeit, mindig a legtöbb profitot hozó metódust használja. Ellenfelei nem tudnak fogást találni rajta, mert sokszor a minimum ára olyan alacsony, hogy a többiek már nem rakják be a készletüket. Az undecutereket emellett puszta erővel lehetetleníti el, gyorsan reagál. A Mogul szintet elérő játékosok, már kevesebb időt töltenek a játékban, mivel jól ismerik a piaci ciklusokat. Nem ülnek egész nap az AH- előtt, alkalmazkodtak a napi ciklushoz, és jól tudják, mikor érdemes AH-zni.

Goldszerzéshez használt eszközök: Az általuk kedvelt AH addon (mindet kipróbálták már), táblázatok, kimutatások, statisztikai weboldalak rendszeres használata. Több klánbanknyi készlete van és a postaládát, a craftolást, a friendlistet és a táskákat is a saját igényeihez igazítja addonokkal. Hatékonyságát erős aktivitással növeli, főleg a kritikus időszakokban, de mindig gyorsan reagál, egyesek szemében felér egy AH bottal.

Jellemző mondat: ”Gyerekeknek való ez az AH-zás!”




Ne feledd, hogy egy játékost nem lehet beskatulyázni egyik csoportba sem. A Casual vagy az Ellátó is elérheti a gold cappet. Mindenki csak annyira legyen megszállott goblin, amennyire még szórakoztatja.

Ám annál nincs jobb érzés, amikor ráeszmélünk, hogy a hónapok során összegyűjtött tapasztalatok, tanulságok és kidolgozott módszerek sikeresen juttattak egy felsőbb kategóriába.


Te melyik csoportba tartozol?



Még jelentkezem…

Címkék: , , ,